20 bin Sözleşmeli öğretmen atama bilmecesi sürüyor. Bu konuda Milli Eğtim Bakanlığı açıklama yayınlarken, sendikalar bakanlığın torpil ve liyakatsiz bir politika izlediğini öne sürdü.
MEB, “Dava Açılınca Yüz Yüze Görüşme ile Sınav Yaptık”
Sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin sözlü sınav süreci, 2 Temmuz 2024 tarihinde başlamış ve 10 Ağustos 2024 tarihinde tamamlandığını belirten Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, “Ancak ilgili Yönetmelik’te yapılan değişikliğin iptali için idari yargıda yürütmeyi durdurma talepli davalar açılmıştır. Açılan davalara ilişkin yargı organlarının verecekleri kararlar, adayların atamaya esas puanlarını doğrudan etkileyebileceği için herhangi bir mağduriyete mahal vermemek adına Bakanlığımız, sözlü sınav sonuçlarını açıklamayı bekletme kararı almıştır.
Bilindiği üzere ilgili idari düzenlemeler öncesinde atamalar, doğrudan sözlü sınav puanları esas alınarak yapılmaktaydı. Yönetmelik’te yapılan değişiklikle adayın mesleki bilgisini ölçmek, mesleğe uygunluğunu, kültürel birikimini, iletişim becerisini, özgüvenini ve temsil yeteneğini değerlendirmek amacıyla yapılan sözlü sınavlarda elde edilen puanın etkisi, %100’den %50’ye düşürülmüştür. Ancak bu hükmün iptaline ilişkin olarak sendikalarca ve şahıslarca yürütmeyi durdurma talepli davalar açılmıştır. Bu kapsamda sözlü sınavlar, öğretmen adaylarının teorik sınav başarısı yanında sahip olması gereken yeterliklerinin değerlendirilmesi amacıyla ders anlatım becerisini ölçen yüz yüze görüşmeler şeklinde yapılmıştır” dedi.
Şaibeleri Önlemek İçin Önlemler Aldık
“Sözlü sınavların herhangi bir şaibeye meydan vermeksizin sağlıklı ve objektif yürütülebilmesi için tüm önlemler alınmıştır” diye MEB yetkilileri, alınan tedbirler hakkında şunları söyledi, “Öncelikle yüz yüze görüşmede adaylara hangi konulardan soru sorulacağı ve soruları nasıl cevaplandıracağı ile adayların ders anlatım becerisine dair kendilerinden neler beklendiğini anlatan bir rehber hazırlanmıştır. Sorular komisyondan bağımsız olarak bizzat aday tarafından elektronik kura ile belirlenmiştir. 20 ilde 245 komisyon kurulmuş ve komisyon üyeleri her gün değiştirilmiştir.
Ayrıca komisyon üyelerinin rasyonel ve tutarlı puanlama yapabilmesi, ülke genelinde birliktelik sağlanabilmesi için puanlama anahtarları oluşturulmuştur. Sözlü sınav esnasında adayın dijital ortamda sistem üzerinden rastgele belirlediği sorulara ilişkin cevap anahtarı ile verilen cevapta hangi hususların vurgulanacağı, eş zamanlı olarak yine dijital ortamda komisyon üyelerinin ekranına da yansımıştır. Komisyon üyeleri puanlamaları, kendilerine verilen ve adaylara da açıklanan duyuru ve rehberde yer alan kriterlere göre yapmışlardır. Adayların ve üyelerin kimlik bilgileri gizli tutularak hangi komisyonda bulunacakları hiç kimse ile paylaşılmamıştır.
Görüşme, adayların kimlik bilgileri yerine kendilerine başvuru esnasında verilen kod üzerinden gerçekleşmiş ve adayların bilgileri komisyon üyeleriyle paylaşılmamıştır. Aday, verdiği cevapları yazılı ve imzalı olarak da sunmuş, komisyon üyelerince görüşme bitiminde puan girişi gerçekleştirilerek o aday için puan girişi kapatılmış ve tüm süreç kamera ile kayıt altına alınmıştır. Yapılan bu düzenlemeler ve alınan tedbirler çerçevesinde sözlü sınavlar herhangi tartışmaya mahal vermeyecek biçimde tamamlanmıştır”
Danıştay Kararını Beklemeden Sözlü Sınav Sonuçlarını Açıklama Kararı Aldık
Eğitim Sen yetkilileri ise süreç ile ilgili şu açıklamayı yaptı, “Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de öğretmen adaylarının belirsizlik içinde beklediği mülakat sonuçlarını açıkladı. Bakanlık, 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin sonuçları “müjde” olarak duyurdu. İktidar için bir kadrolaşma aracına dönüşmüş olan mülakat sistemi, kayırmanın, torpil ve liyakatsizliğin meşrulaştırıldığı bir uygulama olarak tüm itirazlarımıza rağmen sürdürülmektedir. Yıllardır iktidar tarafından bir norm haline getirilmiş olan usulsüzlüklere bu yıl da tanık olmaktayız. Öğretmen açığı ve ataması yapılmayan öğretmen sorunu devam ederken, açıklanan atama takvimi içinde birçok sorun görülmektedir” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
BSHA (Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)